Miért előnyös a  Nitrogén oldat + Vinasz termék használata ?

A korszerű növénytáplálás igényli, hogy a nitrogén mint fő tápelem forrás mellett  biztosítsuk  mennyiségi és minőségi  termék előállításhoz szükséges egyéb tápelemeket is.

Miért is használjuk fel az élesztő- vinaszt a készítményben növénytáplálási célból?

A vinasz a cukorgyártási melléktermékből, a melaszból aerób körülmények között előállított élelmezési  célú élesztőgomba maradék terméke.  Az élesztőgyári vinasz értékét az adja, hogy tartalmazza mindazon élettani szempontból szükséges és jól felvehető formában lévő szerves,   szervetlen vegyületek nagy részét,  melyek a növények a fejlődésének nélkülözhetetlen elemei. Bővebben

Szervetlen anyagok:

A vinasz jelentős mennyiségben tartalmaz makró elemeket, így: káliumot / 50-70 g/kg/, kalciumot/ 5-10 g/kg/, magnéziumot / 2-5 g/kg/, és mellette még ként és foszfort is. Mikró elemek közül tartalmazza a szükséges  esszenciális mikró elemeket, így  vasat, mangánt, rezet, cinket, kobaltot. Hazánk talajai ezen elemekből jelentős hiányt mutatnak, melyek a növények számára  szükséges, kis mennyiségük ellenére meghatározók a mennyiségi és minőségi növénytermesztés számára.

Szerves anyagok:

Betain ( 10-15 m% ), cukrok ( 0,1-0,5 m% ), szerves vegyületben kötött nitrogén tartalmú vegyületek közül  szabad aminosavak ( 0,3-0,6 m% ) és fehérjék ( 20-25 m% ) melyeknek nagy szerepük van az epidermisz vastagításában ezzel is javítva a szárazságtűrő képességet. Tartalmaz szerves savakat és vitaminokat is (tiamint, riboflavint, pantoténsavat, nikotinsavanhidridet, piridoxint, biotint).

Magyarországon jelentkező szárazság a növénytermesztésben jelentős károkat okoz ezért a károk enyhítésének egy jó lehetősége a betain bevitele.

A vinasz nagy mennyiségben ( 10-15 m%-ban)  tartalmaz betaint, melynek kiemelt szerepe van a növények szárazság és só  ( szikes  talaj ) tűrőképességének védelmében / abiotikus stressz során halmozódik fel a növényben /. A gyökéren vagy levélzeten keresztül  bevitt betain ( vinasz kezelés ) jelentősen javítja a növények szárazság- és só tűrő képességét.

A betain részt vesz a növény egyik legfontosabb aminosavának a  ciszteinnek szintézisében, melynek következtében a nitrogén anyagcserében is nélkülözhetetlen a szerepe.

Miért használjuk a vinasszal kiegészített nitrogén oldatot?

  • Magas betain tartalom igen jelentősen javítja a szárazság elleni stressz hatást

  • Kiemelten a réz és cink jelenlétében javul a nitrogén oldatból a nitrogén felvétel

  • Szabad aminosav, cukor összetétele javítja a szárazság elleni stressz hatást

  • Növeli a hozamot, javítja a minőséget

Hol használjuk a vinasszal kiegészített nitrogén oldatot?

  • Fejtrágyaként, levéltrágyaként

  • Magágyba való kijuttatással

Ozmotikus adaptáció a sejtnek válaszreakciója a szárazsággal szemben. mikor is hidrofil szerves és szervetlen anyagok halmozódnak fel a sejtben így csökkentve a sejt ozmotikus potenciálját ez által a vízpotenciálja is csökken, melynek hatására nő a sejt vízmegtartó valamint a víz felvevő képessége. Mikor a sejt vízpotenciálja már a környezet vízpotenciálja alá csökken akkor a sejt képes vízfelvételre és megakadályozza a vízvesztést. Élettani válaszreakció ( alkalmazkodás a vízhiányhoz ), a sztómák záródása, a fotószintézis csökkenése, a gyökérnövekedés fokozódása.

prof. Dr. Szakáll Pál